zondag 7 oktober 2012

Kalkverf voor landelijke uitstraling

Bij het aanbrengen van kleur op de wanden of bijvoorbeeld op meubelen heb je keuze uit heel veel soorten verf. De meest gebruikte zijn uiteraard hoogglans en zijdeglans verf. Is dit niet wat je zoekt en wil je een uitstraling die echt mat is, dan is kalkverf een mooi alternatief.

Kalkverf breng je in tegenstelling tot wat je kunt doet met andere verfsoorten aan met een blokkwast. Voor een goede verwerking is het wel belangrijk dat je de verf goed mengt met water. Voor het aanbrengen op bijvoorbeeld een muur werkt dit geweldig. Anders wordt het wanneer je een meubel wilt behandelen met kalkverf. Juist omdat je het aanbrengt met een blokkwast in plaats van een roller, heb je kans dat je de strepen van de verfrichting terugziet in je eindresultaat. Vind je dit niet erg, dan is het natuurlijk geen probleem.

Tip:

Voor een matte uitstraling kun je ook gebruik maken van twee lagen grondverf. Dit is een prima (goedkoper) alternatief voor kalkverf. Ook grondverf kun je uiteraard laten mengen in de door jou gewenste kleur. Voordeel is dat je dit wel kunt rollen voor een strakker eindresultaat op jouw meubel. Gewoon eens proberen..

De bijgevoegde foto's zijn van de zelfgemaakte kledingkast voor onze dochter. In dit geval hebben we wel gekozen voor het verven met kalkverf. Om het geheel een iets oudere uitstraling te geven zijn niet alle kiertjes netjes gekit, maar juist opengelaten. De sierlijsten die je gewoon kunt kopen in nagenoeg iedere bouwmarkt, en de emaile kastgrepen geven het geheel een klassieke landelijke uitstraling.

Ik hoop dat je iets kunt met de tip om in de plaats van kalkverf grondverf te gebruiken. Veel succes met jouw project en een fijne zondag.

Groetjes Patricia

3 opmerkingen:

 1. Een goede tip om grondverf te gebruiken, ik sta er eigenlijk nooit zo bij stil dat je dat ook in elke gewenste kleur kan laten mengen! Het zal ook nog eens een stuk goedkoper zijn...

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ingrid,

  Lees je opmerking en had net even het artikel klein beetje aangepast, namelijk dat het ook nog eens goedkoper is ;-)

  Groetjes Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, kom via, via op dit berichtje van je. Ik knap al jaren meubeltjes op en de laatste tijd gebruik ik heel vaak krijtverf. Krijtverf kan gewoon over andere verf heen aangebracht worden, maar volgens mij kan dat met kalkverf niet. Weet jij zo wat je als ondergrond aan moet brengen als je een geverfde kast (bijvoorbeeld) in de kalkverf wil zetten. Heb al wel vaak muren geverfd met kalkverf, maar nog nooit een meubel. (oale-huisjeweltevree.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen