zondag 3 februari 2013

Luiken hangen voor de ramen

Eindelijk, de luiken die we zelf hebben gemaakt hangen voor de keukenramen. Ik ben er zo blij mee. Jarenlang hebben we helemaal niets voor deze ramen gehad. Daarvoor, ook toen we het huis kochten, hingen er rolgordijnen voor. Dat was best zonde, want de ramen liggen wat dieper en hebben ieder een eigen vensterbank. Omdat het boogramen zijn, hingen de rolgrodijnen er dus helemaal voorlangs.

Tijden hebben we ons sufgepiekerd wat nu de mooiste oplossing was voor deze ramen. Het was nog niet zo simpel, omdat de zijkanten scheef wegliepen, de boog aan de raamkant net iets hoger was dan aan de muurzijde, kortom, best een gepuzzel. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om iets strakkere rechte luiken te maken en te plaatsen. Dat betekent dat het bovenste gedeelte van de boog nog wel te zien is, maar naar nu blijkt is dit geen enkel probleem en het staat al met al knus en gezellig.

De kleur van de luiken is dezelfde als het overige houtwerk in de keuken, en dezelfde kleur als onze keuken zelf. Wat nog ontbreekt zijn de greepjes. We zijn er nog niet zeker van wat we gaan doen: gewone greepjes, of zogeheten tramklinkjes. Maar we komen er vast uit, lang leve het zoeken op internet. Al met al ben ik dus heel blij met het eindresultaat. Het past prachtig bij de landelijke stijl van de woonkeuken.

Oh ja, nog enkele tips van mijn hubby (hij is de klusser (en door schade en schande wijs geworden), ik de schilder):

 • Doe geen aannames dat alles recht is in je huis, meten is weten
 • Scharniertjes, gebruik niet één scharniertje om op meerdere deurtjes alles af te tekenen, er kunnen kleine afwijkingen zijn per scharnier, gebruik dus de scharnier die op die plek komt
 • Hou er rekening mee dat hout kan gaan "werken"
 • Gewone plugjes op een holle wand kan prima, gaat het om zwaardere objecten, gebruik dan speciale pluggen zoals bijvoorbeeld "wokkels"
 • Een gewoon scharnier is niet meer te verstellen wanneer eenmaal vastgemaakt, met een paumelle kun je nog een beetje smokkelen door iets meer in of juist uit het hout te draaien. 

Groetjes Patricia

3 opmerkingen:

 1. Prachtig geworden, Patricia! Staat erg mooi.

  Fijne avond

  Groetjes, Pietrik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is heel erg mooi zeg je klushubbie mag trots zijn en bedankt voor de klustips.

  Lieve groetjes,
  Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige luiken! Ik heb soortgelijke in mijn slaapkamer , dankzij mijn handige vader. Ik ben er zo blij mee!

  Groetjes Sot & Tof

  BeantwoordenVerwijderen