zaterdag 27 april 2013

Friesland vroeger

Landelijk wonen Friesland

Grietenij, voorloper Friese Gemeente
Friesland was vroeger opgedeeld in zogenaamde grietenijen. Een grietenij is de voorloper van wat nu gemeente heet. Deze week hebben we een oude kaart gekocht, niet een origineel, waarop te zien is hoe de indeling was van de gemeente waarin wij wonen. Een klein gedeelte van de kaart zie je op de bijgevoegde foto. Ik moet er nog een lijst bij zoeken, en dan krijgt de kaart een mooi plekje in huis.

Opruimen

Afgelopen week was een week van opruimen. Er lag nog sloopafval en er lagen stobben van de heg die verwijderd is. Op naar de stortplaats dus, en dat geeft weer een heerlijk opgeruimd gevoel. Deze week ook weer heerlijk buiten kunnen zitten. Hier in het noorden van Friesland was het niet zo warm als elders in het land, maar prima weer om in de tuin te zijn.

Lantaarn landelijke stijl
Landelijke Lantaarn Riviera Maison

Het was in ieder geval warm genoeg voor de kaarsen die ik nog in de lantaarn had staan. Op de tuintafel staat een grote lantaarn met daarin een aantal kaarsen waarmee je na een paar uurtjes kon boetseren ;-)

Ik was vergeten deze eruit te halen en te vervangen door kaarsen in een glazen pot. Op de foto staan die er naast. Nu de lantaarn dus opnieuw stylen voor het voorjaar en zomer. Iedereen een fijn weekend gewenst en natuurlijk een prachtige koningsdag.

Groetjes Patricia

Heerlijk die pasteltinten op de tuintafel


Kleurencombinatie in voorjaar met op de achtergrond de nu nog bruine kleur van de beukenhaag, wat langzaam weer verandert in groen

6 opmerkingen:

 1. Mooie foto's, ik heb zelf ook regelmatig gesmolten kaarsen als de zon schijnt in de zomer. Ik vergeet ze dan weg te zetten. Zo'n glazen pot met kaars is dan reuze handig.

  Fijne dagen, Roelie de hortensiatuin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker rommelen en opruimen, daar leent het weer zich wel voor.
  Heerlijk aan de tuintafel zitten, het kaarsenprobleem ken ik hoor, ik zet ze tegenwoordig ook in glazen potten.

  Fijn weekend en lieve groet,
  Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, die kaarsen. Meestal kom je er te laat achter, ook hier. Dus ook hier de oplossing van kaarsen in glaasjes.
  Ziet er gezellig uit op je tafel. Het wordt tijd dat we weer tot laat aan zo'n tafel kunnen zitten, genietend van het kaarslicht in die glaasjes....!!
  Fijn weekend!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel voor deze geschiedenisles. Ik ben dol op oude kaarten, leuk dat je er eentje gevonden hebt! Jaaa, stylen is jou wel toevertrouwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn hè, lekker opruimen. Dat geeft altijd zijn goed gevoel. Tsja, die kaarsen. Dat kennen we allemaal wel denk ik. Mooie foto's! Groet, Pascale

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat een heerlijke foto's weer. Gezellig! Je hal is gaaf geworden hoor zo gestyled.

  groetjes Sot & Tof

  BeantwoordenVerwijderen