zaterdag 20 juli 2013

Bankje Landelijke Stijl Zelf Maken

Het nuttige met het aangename verenigen

Er zijn alweer 2 weken om van onze zomervakantie, en het waren tot nu toe 2 weken vol met zon. Heerlijk, en het is nog niet voorbij, want ook volgende week, onze laatste vakantieweek,  belooft zonovergoten te worden met mogelijk zelfs een hittegolf. Hoeveel mazzel kun je hebben wanneer je in Nederland verblijft?

Vandaag hebben we de verfkwast voorlopig aan de kant gezet. Iedere dag een klein stukje schilderen en nu is eindelijk alles wat we wilden doen klaar. Schilderen hebben we vaak in de ochtend gedaan en dan de rest van de dag relaxen.

Bankje landelijke stijl zelf maken

Stond ik deze week in de keuken om na de lunch de vaatwasser even te vullen, hoor ik ineens de zaag vanuit de schuur. Ik eens even bij mijn hubby kijken: "Wat ben jij aan het doen?". "Oh niks, even wat maken van wat stukjes hout die ik over heb", was het antwoord. Hartstikke warm, maar hij was de zon even zat, dus mooi laten prutsen.


Het eindresultaat zie je op de foto's. Het is een bankje of voetenbankje in landelijke stijl, maar voor ons is het ook meteen een handig tafeltje voor onder de veranda. Mijn hubby zet nooit iets op papier, maar ik heb gevraagd of hij een tekening kon maken en kon opnoemen wat je nodig hebt om het zelf te maken. Dat vond ik wel leuk voor op onze landelijk wonen blog.

De foto met tekening kun je groter maken door er op te klikken. Wat heb je nodig?


 • Balkhout 33 x 44 mm (2 x 2,70 m) en 33 x 69 mm (ongeveer 1,50 m), steigerplank van 2,00 m.
 • Schroeven, houtlijm of constructielijm
 • Accuboormachine, afkortzaag of decoupeerzaag, zwaaihaak, potlood
Met name de zwaaihaak is van belang om de hoek te bepalen van de pootjes van het bankje. Deze zijn niet haaks zoals je ziet. Op tekening 1 is te zien hoe een pootje eruit ziet en hoe je deze kunt maken. De gearceerde gedeeltes zijn de uitsparingen. Deze zorgen uiteindelijk voor meer stevigheid, maar zijn niet beslist noodzakelijk. Je kunt de balkjes ook aanelkaar lijmen en schroeven. In onze versie hebben wij dit ook deels gedaan. Wanneer je pootjes klaar zijn bevestig je de steigerdelen (plank van 2,00 m doormidden zagen) er bovenop. Nu weet je de afstand tussen de twee pootjes en kun je deze aanhouden voor de onderste balk (aangeduid met A in tekening 2). De letter B staat voor de gehele lengte, in dit geval net als het zitgedeelte, 1,00 m. De pijltjes staan voor de schroeven.

Nou je ziet het, ik ben geen expert in het beschrijven van bouwtekeningen maar ik hoop toch dat je een idee hebt gekregen hoe je een dergelijk bankje kunt maken. Het is geen moeilijke klus (aldus mijn hubby), dus vind je het een leuk bankje, dan kun je komende week meteen aan de slag.

Nog een goed weekend allemaal. Oh ja, je kunt ons nu ook vinden op Facebook of zoek gewoon op #landelijkwonen. De bedoeling is om deze landelijk wonen facebook pagina in combinatie met onze blog te gebruiken. Natuurlijk zijn we ook te vinden op Twitter en Pinterest.

Groetjes Patricia
2 opmerkingen:

 1. Wat ziet dit er professioneel uit Patricia, je werktekening is helder en duidelijk hoor...
  Ik vind je sfeer erg mooi, leuke ideetjes hoor.

  Lieve groetjes,
  Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ontzettend leuk zeg! Geniet van je bankje en het mooie weer. Lieve-groetjes, Verie

  BeantwoordenVerwijderen