zondag 11 augustus 2013

Interieur idee: Decoratieve Ladder zelf maken

Decoratieve ladder landelijke stijl

Je hebt ze vast wel eens eerder gezien, en misschien heb jij er zelf ook al eentje in huis, een decoratieve ladder. Ik vind ze superleuk en ze zijn handig om een handdoek of kleed over te hangen en het staat nog sfeervol ook.


Woonaccessoires zelf maken

Zo'n ladder is typisch een woonaccessoire wat je prima zelf kunt maken. Ook in het landelijk wonen magazine Decoreren Landelijke Stijl, de zomereditie 2013, staat een voorbeeld van hoe je dit zelf kunt maken. Welke materialen hebben wij gebruikt?

 • 2 houten latten (vurenhout) van 55 x 27 mm met een lengte van 2,10 m
 • 1 houten lat (vurenhout) van 44 x 18 mm met een lengte van 2,70 m
 • 20 schroeven (40 mm) en houtlijm
De ladder die wij gemaakt hebben heeft een lengte van 2,10 meter en is aan de onderzijde 63 cm breed en aan de bovenzijde 43 cm breed. Je legt de stijlen van de ladder zo neer dat je de door jouw gewenste hoek krijgt. Vervolgens leg je deze hoek vast met een zwaaihaak, zodat je de sporten kunt gaan zagen. 


Wij hebben gekozen voor 5 sporten, maar dit kun je natuurlijk zelf aanpassen. Teken vervolgens op de stijlen de plek af waar iedere sport moet komen. Per sport hebben wij 2 schroeven aan iedere zijde gebruikt. Het mooiste is om voor te boren, van de binnenkant van de stijl naar buiten, zodat je zeker weet dat de schroeven mooi in het midden van de sport uitkomen. Een beetje houtlijm op de kopse kanten van de sporten en vervolgens vastschroeven.

Als laatste kun je de onderzijde van de stijlen van de ladder schuin afzagen in de hoek die jij wilt. Zo staat je ladder schuin tegen de muur, maar toch met de stijlen plat op de grond. 


Volgens mijn hubby is ook dit, net als het bankje, geen moeilijke klus. Let wel op, het is een decoratieve ladder, dus niet bedoeld om op te staan! Wanneer je dat wilt kun je beter met halfhoutverbindingen werken, de klus wordt dan wel lastiger.


Ik hoop dat je weer inspiratie hebt gevonden om zelf te gaan klussen. De totale kosten voor het maken van deze ladder zijn minder dan 20 euro (inclusief verf). Je kunt de ladder een meer brocante look geven door het hout enigszins te beschadigen met een beitel of er gaatjes in te slaan met een spijker. De ladder krijgt dan een meer doorleefde landelijke uitstraling. Wij hebben daar zelf niet voor gekozen zoals je op de afbeeldingen kunt zien. Veel doe-het-zelf plezier.

Groetjes Patricia 


4 opmerkingen:

 1. Prachtige ladder, maar zo handig ben ik nou ook weer niet.

  Groetjes Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor de uitgebreide uitleg, daar maak je vast iemand blij mee. Ik kwam een hele tijd terug thuis met een fraaie, oude ladder...gevonden bij de kringloop. Maar hij kwam het huis niet in, daar had manlief geen beelden bij ;-). Natuurlijk heb ik na die tijd menig voorbeeld uit woonbladen laten zien, maar tot heden toe is ie nog niet om. Maar ik klaag niet hoor, want meestal laat hij mij mijn gang wel gaan.

  Jullie ladder staat er mooi!!

  Een fijne week, Patricia! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi geworden, je ladder. Maar ik denk dat ik manlief ook zou moeten overtuigen om een ladder in huis zomaar neer te zetten als decoratie. Mannen! Maar ik blijf het mooi vinden...
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben een man en ik ga er zo eentje maken, ben mijn stoel als kapstok al lang beu

  BeantwoordenVerwijderen