zaterdag 12 april 2014

Bij de Deur

Buxus in Landelijke Tuin

Je kent waarschijnlijk wel die prachtige plaatjes van kasteeltuinen en tuinen die zijn aangelegd in landelijke stijl. Eén aspect wat ik daar helemaal geweldig aan vind zijn de grote hoeveelheden buxus die je in dat type tuinen kunt vinden.

Deze week weer regelmatig aan de buitentafel gezeten. Vijverpomp weer aangesloten, dus het water klettert weer heerlijk in de vijver. 
Even voor de goede orde, wij wonen niet in een kasteel ;-) , al is het wel ons paleisje natuurlijk. Toen we het huis kochten was de tuin al aangelegd met veel buxus. We hebben rondom in de tuin echt heel veel veranderd door de jaren heen, maar de hoeveelheid buxus is gebleven. Sterker nog, de hoeveelheid is gegroeid, zowel in aantallen als in omvang.

Het vraagt best veel geduld, want buxus staat niet bekend om haar razende groeitempo. Koop je ze relatief klein, dan zul je toch een aantal jaartjes geduld moeten hebben voor je mooie grote en dichte vakken hebt.

Bij de voordeur een bankje met lantaarn en twee potten met buxus om het geheel iets meer aan te kleden.

Bij de Voordeur en de Achterdeur

Los van het planten van buxus in de tuin, vind ik ze ook prachtig om te zien in potten. Bij onze voordeur vond ik het nog een beetje kaal. Het zelfgemaakte bankje ken je misschien nog wel van vorig jaar. Het heeft nu een mooie plek bij de voordeur gekregen. Tesamen met de lantaarn en de twee kleinere buxusbollen in pot, staat het toch net even iets meer aangekleed. Het is nu nog een beetje te fris, maar wanneer het warmer wordt, dan kan de bovenkant van de voordeur weer open. Daat staat altijd zo gezellig vind ik.

Wat je daar op het bankje verder nog ziet behalve de lantaarn en potten? Nou, precies recht boven het bankje heeft zich nog een familie in ons huis genesteld...

Bij ons op het terras achter in de tuin staat alleen één iets grotere buxus in pot bij de achterdeur (en een rij kleinere onder het raam van onze erkerkamer, maar die staan nu niet op de foto). Het terras moet zoveel mogelijk vrij zijn. Het moet geen slalom worden om bij de achterdeur te komen, want bij ons komen de meeste mensen gewoon achterom.

Eén wat grotere buxusbol in pot bij onze achterdeur.
Ik ga nog even van het heerlijke weer genieten, ik hoop dat jullie dat ook doen. Fijn weekend.

Groetjes Patricia

15 opmerkingen:

 1. Ik ben helemaal geen tuinmens, ik vind alleen buxus, hotensia's en wat rozen mooi. Dus je kan je voorstellen hoe onze tuin eruit ziet. Op het moment ben ik de muren onder de veranda aan het glad strijken...ppfff meer werk dan ik dacht.
  Liefs Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind buxus ook zo mooi, maar ik heb er een bacterie in gehad, en heb bijna niets meer over...
  Mooi die kleine bolletjes in potten.
  Fijne Zondag.

  Groetjes,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gisteren heb ik ook foto's genomen van onze tuin om eens wat meer te vertellen over de buxus. Jij bent mij dus een stapje voor ... ja leuk hé een gezellige buxustuin. Enkel het snoeiwerk vraagt 2x per jaar veel werk (is toch voor manlief) maar voor de rest geen onderhoud meer en heb je steeds groen in de tuin. Fijne zondag Grtjes Mien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik snap helemaal wat je bedoelt. Ik vind de wolken van buxus helemaal geweldig. Vriendlief heeft alleen vorig jaar een wolkje van 3 buxusbollen 'verknipt' in een hartje. Heel lief en grappig, maar dat was natuurlijk niet de bedoeling ;-). Fijne zondag.

  Groetjes,
  Reineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, mooi hè.....buxus. Ik zie het ook zo graag, haagjes, en in potten. Wij hebben in mei ook heel veel buxus haagjes te knippen. Wij snoeien ze dan ook maar 1 keer per jaar, want het is veel te veel. Van in de voortuin tot ver achter ons huis. Het is elk jaar weer een grote klus. Want het blijft niet alleen bij de buxus. We hebben dan ook nog eens een meterslange Taxus en een Beukhaag en Laurierhaag. Maar als alles gesnoeid is dan ziet het er ook zo mooi uit.
  Dat strak gesnoeide afgewisseld met de weelderige planten groei, mooi....
  Trouwens wat hebben jullie een mooie veranda in de tuin....Prachtig!

  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alhoewel wij hier slechts twee buxusbollen in de tuin hebben staan, zijn ze inmiddels toch wel aanwezig doordat ze zijn uitgegroeid tot flinke bollen. Daar hebben ze dertien jaar over gedaan ;-). Een buxustuin vind ik ook prachtig, bij kastelen vind je ze inderdaad vaak terug. De tuinman daar heeft er wel een hele klus aan om ze te onderhouden. De buxusbollen bij jullie voor- en achterdeur staan mooi!!

  Een fijne zondag! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi je buxusbollen in de tuin! Hier staan er twee, ze hebben er dertien jaar over gedaan om tot dit formaat te komen. Maar door hun formaat zijn ze wel aanwezig en een mooie aanwinst voor de tuin.

  Een fijne zondag! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, dat blijft altijd mooi. Zo fijn dat er in de winter toch iets groens te zien is. Wij hebben 1 hele grote met een enorme omtrek, verder nog wat kleintjes en achterin de tuin nog een onbewerkte: nooit gesnoeid geweest.
  (doen we ook maar niet, is geen eer aan te behalen)

  Fijne zondag

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De buxus staat erg mooi! Ik las net bij twee verschillende blogs over rupsen die alle buxus opeten (1) en een schimmel in de buxus (1), erg jammer...

  Geniet maar lekker van de grote groene bollen!

  Fijne avond

  Groetjes, Pietrik

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ben zelf niet echt een tuinmens, geen groene vingers helaas. Maar vind al dat groen (met een beetje kleur) buiten toch wel heerlijk en moet zeggen dat ik niet mag klagen over onze tuinbeplanting. ;) Je buxus ziet er prachtig uit!

  Liefs Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig die buxus. Ik ben er ook weg van dus hier in de tuin staan er ook heel wat. Wel een hoop werk om ze allemaal te knippen maar heb er geen hekel aan. Fijne week.

  Lieve groet Gonda

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier in de tuin is ook genoeg buxus te vinden. We hebben zo'n 20 jaar geleden een kruidentuintje aangelegd, omringd door buxusplantjes. De kruiden zijn ondertussen verhuist naar potten op de verandatrap (handiger), maar de buxus is ondertussen uitgegroeid tot dikke hagen, die we 1 x per jaar snoeien. Niet mijn favorietste werk, maar als het gedaan is (en mijn rug weer wat is bijgekomen) kan ik er weer helemaal van genieten.
  Mooi welkom bij je deur, zo met dat bankje, prachtige lantaarn en de potten.
  Fijne week!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik hou ook héél veel van buxux ! Prachtige foto's !

  Liefs Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier ook buxus als favoriet maar heb pas een grote buxusbol weggedaan die ik zeker 16 jaar heb gehad maar nu echt 'op' was. Er staat inmiddels weer een nieuwe bol in en dat staat een stuk gezelliger. Je foto's zijn weer mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. mooi!
  en als kwekersvrouw kan ik niet genoeg lezen dat buxus wordt gepromoot:)))
  groetjes, Inge

  BeantwoordenVerwijderen