woensdag 19 november 2014

Foto op Hout Zelf Maken (DIY)

Foto op Hout

Het kwam er nooit echt van: een foto op hout zelf maken. Sowieso blijft het er bij ons vaak bij om "iets" te doen met de gemaakte foto's, maar deze week gaat Landelijk Wonen dus creatief ;-)

Foto op Hout met brocante uitstraling

Misschien ken je het principe wel van het maken van een foto op hout, maar mocht je het nog niet weten, dan volgt een korte uitleg. Het is echt niet moeilijk en ontzettend leuk om te doen. Wat heb je nodig?

 • Hout (ik heb gekozen voor een stuk timmerpaneel van vurenhout)
 • Schuurpapier
 • Gel Medium, Mod Podge of ander vernis
 • Kwastje, spateltje (of plastic pasje) en sponsje
 • Een foto of afbeelding geprint op gewoon papier (géén fotopapier) met een laserprinter
Benodigdheden om zelf een foto op hout te maken

Beginnen

Zorg ervoor dat je het hout goed schuurt en daarna stofvrij maakt. Vervolgens kun je ervoor kiezen om het hout met een kwastje in te smeren met de Mod Podge of met de Gel Medium. Ik heb beide varianten geprobeerd. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid aanbrengt. Niet teveel en niet te weinig, eigenlijk een kwestie van gewoon proberen.

Het aanbrengen van de gel is een kwestie van uitproberen

Vervolgens neem je de geprinte foto of afbeelding en plaats je deze met de bedrukte kant zachtjes op de aangebrachte gel. Let er wel goed op dat je de foto in spiegelbeeld afdrukt, anders krijg je eventuele teksten bijvoorbeeld in spiegelbeeld op je hout, en dat wil je niet (dat vergeet je vast een keertje, mij ook gebeurd...). Nu je de foto hebt aangebracht kun je voorzichtig met een plastic spatel of gewoon met een plastic pasje de luchtbelletjes naar de zijkanten uitwrijven tot het papier mooi strak op het hout zit.


Het is aan te bevelen om het geheel nu ongeveer acht uren te laten drogen, maar bij voorkeur een hele nacht. Nu kun je met een sponsje of natte doek het papier goed nat maken. Je ziet het wel aan het papier wanneer het water er goed ingetrokken is. Met een doekje of met je vingers wrijf je voorzichtig al het papier van het hout en daarna laat je het hout drogen. Tenslotte breng je met een kwast een laagje vernis of Mod Podge aan ter bescherming van je afbeelding.

Mijn ervaringen

Bij de foto op hout van de kater heb ik voor zowel de eerste laag als de afwerklaag Mod Podge gebruikt. Dat gaat op zich prima, maar ik vond zelf dat het papier minder goed losliet. Dat kan ook mijn fout zijn, misschien had ik toen het papier niet vochtig genoeg gemaakt. Dochter vond het resultaat uiteindelijk toch wel erg mooi: "Zo lijkt het schilderijtje wat ouder." En daar heeft ze gelijk in, het heeft daardoor wel een meer brocante uitstraling gekregen.

Foto op Hout. Nostalgische en ruwe uitstraling.

Bij de tweede poging, de foto op hout van ons huis, heb ik als eerste laag Gel Medium gebruikt en voor de afwerking Mod Podge. Het verwijderen van het papier ging daarbij een stuk makkelijker, maar nogmaals, misschien had ik het papier nu vochtiger gemaakt.

Twee nieuwe "kunstwerkjes", niet duur en ontzettend leuk om te doen.

Zo heb je toch weer leuke woonaccessoires, en ik vond het erg leuk om te doen. Eindelijk weer eens "iets" gedaan met de foto's...

Groetjes Patricia

17 opmerkingen:

 1. Wat een ontzettend leuk idee! Ik vind de foto van de poes ook erg mooi doordat deze er ouder uitziet, die van het huis vind ik ook prachtig, zo leuk om je huis zo op een "schilderij"te hebben. Lijkt me ook echt heel leuk om zelf te doen, dit ga ik zeker een keer uitprobreren!
  Groetjes, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het allebei erg mooi gelukt! Het zijn echt plaatjes! Liefs Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi gedaan. Het houten paneel met de poes vind ik het mooist!

  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel leuk gedaan, Patricia! Inderdaad vind ik het poesje het leukst, 'k ga het ook eens proberen! Bedankt voor het delen.

  Lieve-Groetjes,
  Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ohh...dat lijkt mij erg leuk om een keer uit te proberen. Ik heb laatst een fotoshoot voor een gezin gedaan. Zij hebben een foto van de kids op hout af laten drukken, maar ik heb het resultaat er nog niet van gezien. Maar zelf doen is nog veel leuker. Ik vind de foto van de poes ook goed gelukt, juist misschien wel omdat de foto niet overal gepakt heeft.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hee wat leuk zeg !! leuk om van onze poezen eens te proberen, ja dat is toch altijd leuk hé je huisdieren ;-)

  Groetjes Dicky Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het blijft een leuke techniek, op die manie maak je toch even een mooi, nieuw item in je woonkamer.
  Je huis staat er inderdaad heel erg mooi op.

  Lieve groet, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. is leuk om te doen he? mooi geworden lekker oud effect:)
  ps bij de action koop je het heel goedkoop;-)
  groetjes, Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik had het al eens gezien maar het blijft echt een heel leuk iets om eens zelf te proberen .
  En de kattefoto is echt een toppie.
  Eens kijken of ik één van de producten kan vinden.
  Groetjes christel

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ze zijn erg leuk geworden! Ook 'poes' is mijn favoriet, waarschijnlijk door het ruwere effect. Ik heb laatst zo'n flesje "Mod Podge" gekocht (dezelfde met het gele etiket, wat ik hier zie), maar het is er nog niet van gekomen om er mee te werken. Nu ik dit zie, gaat het wel weer kriebelen...Duidelijke uitleg ook. Dankjewel!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuk idee! Ik wist helemaal niet dat je het op deze manier kon doen. Ik ga het eens onthouden.

  Lieve groet Gonda

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Weer wat geleerd! Dit kende ik nog niet, maar ik ga het zeker eens proberen. Dankjewel voor de tip en uitleg dus;)

  Liefs X

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een super idee Patricia! Dat lijkt me zo leuk om aan onze zoon met Sinterklaas te geven!! Ik ga vast en zeker aan de gang.
  Maar.....een laserprinter.....is dat een gewone printer of moet je daarvoor naar de fotograaf? (onnozel hè, maar ik weet zoiets niet)

  bedankt voor het idee!
  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Trijnie, de meest gebruikt printers zijn inkjetprinters en laserprinters. Hiervoor hoef je niet naar de fotograaf. Mocht je geen laserprinter hebben, dan is er vast iemand in je familie, vrienden of kennisenkring die even een printje voor je kan maken op een laserprinter.

   Groetjes Patricia

   Verwijderen
 14. Wat een leuk idee! Bedankt ook voor je uitleg erbij. Ik ga het zeker eens proberen!
  Groetjes van Aleta

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een gaaf idee voor je foto's dank je wel voor de uitleg :-)
  Liefs,Hanny

  BeantwoordenVerwijderen