vrijdag 6 februari 2015

Pittoresk wonen nabij de Waddenzee

Pittoresk wonen nabij de Waddenzee

De aanblik van de rand van het dorpje Holwerd in het hoge noorden van Friesland, nodigt uit om het kleurenpalet van wat u ziet te wijzigen in zwart/wit: Een typisch klein Fries dorpje met karakteristieke hoge kerktoren en smalle straatjes, zo herkenbaar van oude ansichtkaarten. Het dorpje is zo dicht aan de Waddenzee gelegen, dat je de geur van het Wad bijna in je tuin kunt opsnuiven wanneer je er woont. Op loop- of fietsafstand bevindt zich dan ook de veerdam vanwaar de boot naar Ameland vertrekt.


In één van de smalle straatjes, aan de rand van het dorp, staat het huis waar Theo, Marjolein en hun kinderen Mare (10) en Douwe (7) wonen. In 1995 kochten zij de woning, maar eigenlijk was het niet meer dan een bouwval. “Je gelooft het of niet, maar de woning had zelfs geen toilet, geen douche, en koken deed men deels op petroleumstellen (en van verwarming, anders dan met een oude petroleumkachel, was geen sprake)”, volgens Theo. Dergelijke woningen vragen doorgaans visie, want je moet echt overal doorheen kunnen kijken om te kunnen zien wat voor moois je ervan kunt maken.


Met volledig vertrouwen in eigen kunnen, en de broodnodige hulp van aannemer, familie, vrienden en kennissen hebben ze destijds toch de stap gewaagd. Maar liefst drie jaar heeft het project geduurd. Pas in 1998 hebben ze hun intrek genomen in de nu volledig verbouwde woning.

Behoud en toevoegen van Stijlelementen

Bij een dergelijke grote verbouwing is het belangrijk vooraf goed te weten welke stijl en materialen je wilt gaan hanteren. Dit is voor Theo en Marjolein niet echt een issue geweest waar ze maar niet uitkwamen, want samen hadden ze al vrij snel besloten wat het moest gaan worden. Het moest een woning zijn met het comfort van tegenwoordig, maar met de uitstraling “van toen”.


Voor de te gebruiken materialen zijn ze vrij duidelijk: Er moet een verhaal bij zitten. Wanneer je met ze spreekt komen deze verhalen wel los. Naast nieuwe producten met een nostalgische uitstraling is er ook veelvuldig gekozen voor authentieke materialen die ze beslist bewaard, of juist toegevoegd wilden zien. Zo vind je op meerdere plekken in huis diverse kastenwanden. Stuk voor stuk met oude paneeldeuren die wel, of niet van vroegere bedstedes zijn geweest. Iedere deur is daarbij weer voorzien van passende houten deurknoppen.


Materialen met een verhaal

Veel van de overige materialen die in huis zijn gebruikt kennen ieder hun eigen verhaal. Zo vind je bijvoorbeeld in diverse ruimtes van de woning fraaie estriken op de vloer. “Mochten we zo meenemen van iemand die ze op een verdiepingsvloer had liggen. We moesten deze er wel zelf uithalen en de vloer weer netjes en geïsoleerd achterlaten. Dat hebben we dus gedaan”. Het natuurstenen aanrechtblad van de nieuwe keuken komt uit Italië. “Ook zo'n verhaal. Iemand kwam met het verhaal dat zoiets veel goedkoper is in Italië, daar gebruiken ze het nog net niet als bestrating (met een dikke knipoog). Nieuwsgierig geworden zijn we daar dus naartoe gereden en hebben het blad ter plekke besteld en een paar weken later ook zelf weer opgehaald. Twee keer leuk weggeweest, en ondanks dat, nog steeds goedkoper dan hier in Nederland”.



In de knusse woonkamer vind je ook weer elementen terug die aan vroeger doen denken. De schouw met houtkachel bijvoorbeeld, waarachter zich prachtige nostalgische tegeltjes bevinden en de wanden van de woonkamer die deels zijn opgetrokken uit “Friese Geeltjes”. Deze zijn nog afkomstig van de oorspronkelijke woning. Het vergt wel visie, doorzettingsvermogen en noeste arbeid, want ieder “Geeltje” is zelf afgebikt en schoongemaakt. “Dat is de enige manier om ze te kunnen hergebruiken”.




Nóg een verbouwing

Vele jaren later werden opnieuw plannen gemaakt voor een verbouwing, maar nu meer met het karakter van uitbouwen. “Dat mocht in eerste instantie niet qua bebouwing op het perceel, dus dat was wel een beetje een domper”, vertelt Theo. Toch kon het vrij snel alsnog doorgaan. “Het huis van de buren kwam te koop. We hebben niet lang hoeven nadenken en kochten het huis erbij. De bedoeling was om dat huis weer te verkopen, maar een deel van de grond bij onze huidige woning te betrekken. Zo konden we onze woning namelijk toch uitbreiden. Dat hebben we dus gedaan, en weet je wat het mooie was? De pas gekochte woning was binnen drie weken alweer verkocht”.


Het deel van de woning waar zich nu de riante woonkeuken bevindt is het gedeelte dat er is bijgebouwd, compleet met bovenverdieping. De enorme eikenhouten bedstedewand die de scheiding vormt tussen oud en nieuw, is in één geheel geplaatst. Deze is zolang de verbouwing duurde in zijn geheel naar de eerste etage getakeld. De doorgang naar het nieuwe gedeelte van de woning is zo nauwkeurig gemaakt, dat de gehele bedstede er later in zijn geheel naadloos tussen paste. Een staaltje vakmanschap.


Paradijsje rondom de woning

Door de openslaande deuren van de woonkeuken kom je in de zeer riante tuin met diverse terrassen. “Zie je dat stenen huisje hier naast de woning? Dat was vroeger van de brandweer van Holwerd”, vertelt Theo verder. “Het is maar een relatief klein hokje, maar het heeft zo'n prachtige stijl. Toen ik een grotere schuur wilde plaatsen heb ik een aanvraag gedaan of het in deze stijl mocht. Helaas kreeg ik “nee” op mijn request. Een berging mocht wel, maar niet in deze stijl. Het moest uit de bouwstijl blijken dat het er later was bijgebouwd. Het verschil zou namelijk toch te zien zijn qua oud versus nieuw, was het antwoord”.


Orvelte als inspiratie

Dat de schuur niet in de stijl mocht die ze eerst voor ogen hadden, was best een teleurstelling, maar niet voor lang. Met het prachtige Drentse dorpje Orvelte als inspiratie voor de nieuwe schuur was de eerstvolgende aanvraag wel meteen goedgekeurd.


De overige bebouwing op het perceel, past, nu alles klaar is, uitermate goed bij de gehele uitstraling van de woning. Het vormt één geheel met het landelijke karakter van de woning en haar omgeving. “En in de zomer kun je daar heerlijk zitten”, vertelt Theo al wijzend naar de prachtige zitkuil, compleet met ingemetselde openhaard / barbecue.



Het zal misschien niet verbazen dat er toch weer nieuwe plannen zijn. De woning staat momenteel te koop. Over de nieuwe plannen willen Theo en Marjolein nog niet zoveel kwijt, maar wel dat het weer een “behoorlijk project zal zijn”, dat staat vast. Mocht u geïnteresseerd zijn in deze woning dan kunt u contact opnemen met Woonaccent Makelaars. Ook kunt u, zolang de woning nog te koop staat, meer foto's bekijken en specificaties lezen om een goede indruk te krijgen van deze heerlijke woning.





2 opmerkingen:

  1. Prachtig huis en kan die vraagprijs bijna niet geloven, betaalde je paar jaar geleden hier al voor een rijtjeshuis!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooi huis...de verhalen er achter maken het inderdaad extra bijzonder.

    Fijn weekend, Patricia. Liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen