Rivièra MaisonRivièra Maison

“Nicolicious”

Interview Nico Tijsen, creative director en stylist bij Rivièra Maison

Bij aankomst in Aalsmeer, waar het hoofdkantoor van Rivièra Maison is gevestigd, is er na het openen van de voordeur geen enkele twijfel of je wel op het goede adres bent: je wordt direct meegenomen in de zo kenmerkende sfeer en geur van Riviera Maison. Na aankomst hebben we ons aangemeld bij de vriendelijke dames van de receptie. Met een cappuccino en een thee nemen we plaats op één van de heerlijke banken in het bedrijfsrestaurant. Het is 12.45 uur en er heerst een gezellige drukte. Bedrijfsrestaurant krijgt bij Rivièra Maison een andere dimensie, want werkelijk alles is in de stijl zoals je die mag verwachten, kortom lunchen moet elke dag wel een feestje zijn daar in Aalsmeer.

Henk Teunissen geniet ook tussen het personeel van de lunch, maar Nico Tijsen is nog druk in de weer zo te zien. Zoals afgesproken pikt Nico ons om 13.00 uur op in het restaurant, om vervolgens naar zijn kantoor te gaan... of toch niet? Nee dus, we zoeken samen gewoon een plekje aan één van de heerlijke eettafels in de sfeervolle showroom. Niet voorbereid, maar gewoon lekker spontaan een gezellige plek zoeken, en dat is niet zo vreselijk moeilijk, keuze genoeg!


Patricia:
Gezellige drukte hier wanneer je binnenkomt. Hoe is het met je Nico? Lekker druk bezig?

Nico:
Ja, gezellige drukte altijd tijdens de lunch. Op dit moment ben ik inderdaad lekker druk bezig. Zoals jullie hebben gezien zijn we druk bezig geweest met de filmpjes waarin ik stylingtips geef, sterker nog, vanochtend is de nieuwste versie net online gezet op de website van Rivièra Maison.

Patricia:
Sympathiek dat je toch even tijd hebt vrijgemaakt om samen met ons dit interview te doen. Ik begreep van Rianne (PR-Rivièra Maison) dat je binnenkort weer vertrekt naar het buitenland?

Nico:
Rianne had inderdaad jullie mail doorgestuurd, en het leek me gewoon leuk om te doen. Het klopt dat ik de komende tijd weer afreis naar het buitenland. Eerst staat Hamburg op het programma en daarna vertrek ik weer voor iets langere tijd richting Azië.

Patricia:
In de mail hadden we geschreven dat we ondermeer wilden spreken over de “Expressie van genieten”. Jouw werk en passie voor Rivièra Maison, kunnen we dat op die manier samenvatten, of doen we dan jouw werkzaamheden te kort?

Nico:
Nee, ik denk niet dat je daarmee de werkzaamheden te kort doet, ik kan me er eigenlijk wel in vinden. Genieten en sfeer is de basis onder het concept Rivièra Maison. Dat betekent dat je inspanningen er dan ook op gericht zijn om die sfeer en uitstraling vorm te geven.


Patricia:
Wat is voor jou persoonlijk de definitie van “genieten”?

Nico:
Oh, ik kan bijvoorbeeld heerlijk genieten wanneer ik met vrienden in het zonnetje op een terras zit. Of samen met vrienden lekker eten. Kleine dingen dus. Ik kan ook genieten van hoe dingen worden gemaakt. Bijvoorbeeld bij het maken van een pak, ook daar kleine details zoals hoe de stiksels zijn, of dat er aandacht is besteed aan de binnenkant van het jasje met mooie details van zijde. Daarnaast heb ik, wanneer ik vrij ben, even tijd om dingen te doen die vaak blijven liggen. Bijvoorbeeld die ene broek of jasje wat even naar de stomerij moet of andere kleine dingetjes.

Patricia:
Dat laatste daar geniet je ook van?

Nico (lacht):
Nou genieten niet zo zeer hoor, maar het geeft wel een heerlijk opgeruimd gevoel. Dat past wel bij me.


Patricia:

Vind je het goed wanneer we een aantal stellingen met elkaar doornemen? Ik geef je steeds twee mogelijkheden en je moet kiezen.

Nico:
Prima, brand maar los.

Patricia:
Stad of strand?

Nico:
Oei, dat vind ik meteen een lastige, ik moet kiezen? Dan zou ik toch zeggen, een stad aan de kust. Barcelona of Palma de Mallorca bijvoorbeeld. Ik vind dat heerlijk. Je bent zo op het strand, maar ik vind het ook belangrijk om een terrasje te kunnen pakken en even te winkelen. De combinatie spreekt met dus het meest aan. Maar eerlijk gezegd vind ik steden als Rome of Hamburg ook heerlijk hoor.

Patricia:
Woonkeuken of Woonkamer?

Nico:
Dan zou ik toch zeggen: woonkamer. Ik vind de keuken heerlijk, maar ben niet zo'n geweldige kok. Voor vrienden kook ik wel, maar vaak hetzelfde. Dat heeft me ook geïnspireerd om zelf meer te leren over koken en een kookboek te maken. Daarvoor heb ik recepten gevraagd aan vrienden en zo is het tot stand gekomen. Zelf heb ik alle gerechten gefotografeerd. Koken ben ik misschien geen ster in, maar het opmaken van de borden en de styling van de eettafel, dat vind ik dan wel weer heel leuk om te doen.

Omdat ik zelf geen keukenprins ben, kies ik dus toch voor de woonkamer. Het is heerlijk om samen met vrienden te eten in de keuken, maar een heerlijke bank waarin je lekker onderuit kunt hangen met een goed glas vind ik toch ook wel heel lekker hoor, dus ja, toch de woonkamer.

Patricia:
Lente/Zomer of Herfst/Winter

Nico:
Dat vind ik ook best wel een lastige. Ik zou dan denk ik toch zeggen Lente/Zomer. Dat is misschien meer een gevoel, want ik moet je eerlijk zeggen dat ik eigenlijk ieder seizoen wel zijn charmes vind hebben. Voor mij is de wisseling van het seizoen ook de wisseling van elementen in het interieur.

Patricia:
Dat zien we inderdaad terug in jouw filmpjes met stylingtips, maar doe je dat ook echt thuis?

Nico:
Jazeker, ieder seizoen heeft een bijbehorende sfeer en dat vind je ook zeker terug in mijn eigen interieur. De basis blijft wel dezelfde maar met een paar kleine aanpassingen verander je zo de uitstraling naar het nieuwe seizoen. Het kunnen bij mensen soms ook kleine dingen zijn, maar je moet het wel willen en kunnen zien. Kijk bijvoorbeeld eens naar vensterbanken, kunnen ze nog wat breder gemaakt worden of plaats eens een extra sidetable waar je weer één of enkele elementen op kwijt kunt, ik vind dat heerlijk om te doen. Maar goed, ik heb lente/zomer gekozen, lekker warm en naar buiten, dus mijn gevoel zegt lente/zomer.

Patricia:
Dan denk ik dat de volgende stelling zich laat raden: ratio of gevoel?

Nico direct:
Ja gevoel, duidelijk, ik ben een gevoelsmens. Ook altijd al geweest denk ik, ik ben gewoon heel gevoelig voor sferen. Dat is voor mijn werk wel handig, maar ook wel eens lastig. Ik kan dan ook wel eens direct overkomen. Verder ben ik wel heel nuchter hoor, maar dat is denk mijn Noord-Hollandse achtergrond.

Patricia:
Word je wel eens teruggefloten dan?

Nico:
Oh jawel hoor. Ik moet echt wel mijn best doen om mensen te overtuigen af en toe. Het is zeker niet altijd zo dat mensen het altijd direct eens zijn met mijn ideeën. Wanneer ik bijvoorbeeld bij een franchisenemer ben en de winkel bekijk. Stel ik vind dan dat er best een aantal objecten in kunnen die niet direct voor de verkoop bedoeld zijn, maar wel belangrijk voor de styling en uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan een mooie grote antieke kast of grote tafel. Dan is het echt niet zo dat ze het meteen met mij eens zijn. Sterker nog, het kan ook best zo zijn dat wanneer ik een aantal weken later terugkom, die grote kast of tafel dan toch weer verdwenen is.

Ander goed voorbeeld is het gebruik van mooie grote gordijnen op een plaats waar je dan normaliter deuren zult zien. Voor de totale styling en het plaatje denk ik dan dat een paar mooie gordijnen sfeervoller zijn. “Maar Nico, die worden zo snel vies” krijg ik dan wel terug. Ja, dan moet je ze even in de was doen denk ik dan (lacht). En ja, dan heb je wel eens discussies en ben je het niet altijd met elkaar eens.

Patricia:
Stijl of trends?

Nico:
Ja dan moet ik toch wel stijl zeggen. Rivièra Maison heeft natuurlijk een heel herkenbare eigen stijl. Dat is de basis zeg maar. Trends zijn toch vluchtiger, het is sneller voorbij. Dat heb je met een stijl niet.

Patricia:
Maar ik neem aan dat je de trends wel op de voet volgt?

Nico:
Oh dat wel uiteraard. Zeker wanneer je kijkt naar mode/kleding. Daar kun je altijd wel weer zaken uithalen, ideetjes zeg maar, waar ik dan in mijn werk weer wat mee doe. Maar alles wel binnen de stijl, want dat is en blijft de basis.

Patricia:
Klassiek of Modern?

Nico:
Dan neig ik toch meer naar klassiek. Dat betekent niet dat dan alles klassiek moet zijn. Kijk ik bijvoorbeeld naar kleding dan zou ik het meer typeren als “klassiek met een twist”. Dat kan dan bijvoorbeeld best een klassiek overhemd zijn, maar er moet toch nog net iets extra's zijn, iets wat me prikkelt.

Qua interieur bij mij thuis heb ik natuurlijk veel Rivièra Maison spullen, maar zeker niet alles. Ook qua interieur maakt een combinatie alles net even spannender dan alles in één stijl of merk te willen gieten. Ik combineer dus wel, en soms moet je dingen ook koesteren. Goed voorbeeld vind ik bijvoorbeeld ook het interieur dat we bij Carlo (lees: Carlo Boszhard) hebben gedaan. Die had dan weer van die prachtige klassieke theaterstoelen. Die horen er gewoon bij, en zijn prima te combineren en dat hebben we dus ook gedaan.

Ik vind dat ook het mooie hoor, mensen helpen de richting te bepalen. Soms zien mensen echt even niet welke kant ze op willen met de sfeer en uitstraling van hun interieur, ze hebben zeg maar een duwtje nodig, en vaak komt de rest dan vanzelf.

Patricia:
Complete metamorfoses, vind je dat het leukste?

Nico:
Ook, zou ik willen zeggen. Bij een aantal grotere metamorfoses ben ik zelf nauw betrokken geweest, bij de meeste eigenlijk, en dat is prachtig om te doen. Bij Carlo zoals je hebt kunnen zien, maar ook bij Willeke en Trijntje (Willeke Alberti en Trijntje Oosterhuis) hebben we geholpen, en daar ben ik uiteraard nauw bij betrokken. Laatste project was op een golfbaan, maar door drukke werkzaamheden ben ik daar iets minder bij betrokken geweest dan ik zou wensen, maar dan toch ga ik er op het einde even naartoe. Onze medewerkers hebben daar uitstekend werk verricht hoor. Het zijn dan nog een aantal kleine dingen die ik graag nog toegevoegd zie, daar moet ik dan uiteraard de eigenaar wel weer van overtuigen (lacht). In dit geval ging het bijvoorbeeld om een aantal panelen aan de wand met afbeeldingen van greens en golfgerelateerde afbeeldingen die ik graag toegevoegd zou zien. Maar je kunt zeggen dat ik bij de meeste projecten nauw betrokken ben.

Patricia:
“Koning van beregras” of kleurrijk boeket?

Nico (lacht):
Ha, ja beregras, zo heerlijk fris, geeft meteen die frisse uitstraling in een mooie glazen vaas, maar ik moet toch zeggen een kleurrijk boeket. Dat is dan toch mijn achtergrond hè, van oorsprong ben ik namelijk bloemist. En het is ook de oorspronkelijke achtergrond van Rivièra Maison. Ik moet ook wel eerlijk zijn, want zomaar een kleurrijk boeket, dat is het dan ook weer niet voor mij. Ik zou het wel graag samenstellen en arrangeren, dat dan weer wel.

Patricia:
Zomaar een kleurrijk boeketje hoeven we je niet te geven?

Nico:
Hahaha, oh ja hoor, maar ik pas het qua styling denk ik toch nog net iets aan zodat het dan weer bij mij past of bij de omgeving waarin het geplaatst wordt. Wanneer ik bijvoorbeeld zelf bloemen koop, dan weet ik eigenlijk van te voren al waar en hoe ik ze wil plaatsen in het interieur, er is dus van te voren al over nagedacht. Dat vind ik wel belangrijk, het totale plaatje moet blijven kloppen.


Patricia:
We zijn door de stellingen heen, netjes binnen de afgesproken tijd denk ik, heb ik nog twee vragen voor je.

Nico:
Ach joh, je mag er best nog wel even wat tijd bijsmokkelen hoor, is geen enkel probleem.

Patricia:
Nico Tijsen in drie kwartier, hebben we een beetje een goed beeld van je nu?

Nico:
Ja dat denk ik zeer zeker. Een gevoelsmens dat houdt van genieten.

Patricia:
Laatste vraag, je mag zelf de titel bedenken voor dit interview, wat mogen we erboven zetten?

Nico (lacht):
Nicolicious! (verwijzing naar www.nicolicious.com, blog van Nico)


Ondertussen is Rianne Kleijntjens al aangeschoven. Met haar hadden we al een heel leuk contact voorafgaand aan deze dag, en zij verzorgt voor ons de rondleiding door de prachtige showroom. We nemen afscheid van Nico, ontvangen het boek “Be Inspired” van Rivièra Maison, maar Nico, dat waren we al! Wel heel leuk. Nico vertrekt met de Fryske Dumkes en gaat weer aan de slag.

Rianne leidt ons enthousiast rond door de grote showroom in Aalsmeer. Hier komen ze vanuit binnen- en buitenland om de nieuwste collectie te bekijken en om te beslissen wat er in de winkels komt. Enthousiast vertelt Rianne over de nieuwste Rivièra Maison zomercollectie 2012 en hoe deze tot stand is gekomen. De thema's zijn “Lake House” en “L'amour Paris”. “Oh Henk...”, Rianne spreekt Henk Teunissen aan die voorbijloopt en stelt ons netjes aan hem voor. Even handen geschud en we gaan weer verder met de rondleiding waar je ogen te kort komt. We mogen ook nog wel wat plaatjes schieten “..maar die mogen nog niet geplaatst worden op de blog hoor, dat duurt nog eventjes..” voegt Rianne lachend toe.Al met al hebben we een heerlijke middag gehad. Rianne schudt ons de hand, en we krijgen nog een leuke “goodiebag” overhandigt en zij vertrekt met de Fryske Dumkes naar haar collega's om de laatste uurtjes voor het weekend te vullen. En wij? Ja, mocht je al niet verlangen naar de zomer, dan doe je dat na zoveel zomerse indrukken zeker...


4 opmerkingen:

 1. Geweldig...wat een mooi interview en wat een prachtige foto's...heerlijk: Laat de zomer
  ( lees zomercollectie)maar komen!

  x Cindy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk hoor, toch wel bijzonder dat je dit interview kon doen ! Vind de RM spullen ook geweldig !
  Hou erg van die stijl....
  Succes verder met je mooie site .

  groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou graag mijn woonkamer leuk en gezellig willen inrichten,hebben jullie leuke en een gezelig iedeen.
  Ik hoor het graag,
  Gr. gerda Z

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Gerda,

  Oei, leuk en gezellig is een heel ruim begrip en voor iedereen verschillend. Waarschijnlijk hou je van een landelijke woonstijl, gezien je bezoek aan onze pagina.

  Natuurlijk staan er op deze site leuke ideeën maar neem ook eens een kijkje op de andere blogs die je vermeld ziet aan de rechterkant van onze pagina. Ook daar kun je talloze leuke ideeën opdoen.

  Wat ik daarnaast reuzehandig vind is Pinterest. Daar kun je zelf een soort "moodboard" samenstellen met afbeeldingen die jou aanspreken. Zo kun je een mooi overzicht krijgen vol met ideeën om jouw woonkamer gezellig in te richten. Neem maar eens een kijkje op onze de Pinterestpagina van Landelijk Wonen: http://pinterest.com/landelijkwonen/ Dit kun je dus ook voor jezelf maken. Veel succes.

  Groetjes Patricia

  BeantwoordenVerwijderen